Якість кредитного портфелю в банках продовжує покращуватись

05.11.2019

Частка проблемних кредитів, за якими банки не отримують надходжень від обслуговування, вперше за останні декілька років знизилася нижче 50% сукупного кредитного портфеля банків.


Про це повідомляє прес-служба національного банку України.


“Якість кредитного портфелю в українських банках продовжує покращуватись. Так, з початку 2019 року обсяг проблемних кредитів (NPL) уперше за останні роки знизився нижче рівня 50% і на 1 вересня становить 49,3% (-3,6 в.п. з початку 2019 року)”, – ідеться в повідомленні. 


Основні фактори покращення кредитних портфелів:


  • зростання нового роздрібного кредитування (на близько 30% р/р) покращило якість роздрібного портфеля: за 8 місяців 2019 частка непрацюючих кредитів у цьому сегменті зменшилася на 6,55 в.п. до 39,5%;


  • значні реструктуризації кредитного портфеля держбанками на суму більше 30 млрд грн за рахунок механізму добровільної фінреструктуризації. Це дозволило держбанкам (без ПриватБанку) з початку року знизити рівень NPL з 55% до 49%.


Якість загального кредитного портфеля підвищилася майже в усіх групах банків. 


“Найвідчутніше – у приватних та іноземних фінустановах (без банків з російським капіталом) до 20,2%. Найбільші п’ять іноземних банків мають частку непрацюючих кредитів лише 13%”, – додали в прес-службі.